10/10/2016 Toni i Marta

QUÈ VOL DIR “JO SÓC” ?

Déu és la plenitud de l’ESSER que ens deixa ser en plenitud

En la tradició cristiana creiem que Jesús és l’encarnació de Déu. Diu la Patrística -i això ho hem oblidat fins fa poc i ara ho estem recordant més, encara que no prou- que Déu s’ha fet home perquè l’home sigui Déu. No diu que “perquè l’home sigui fill de Déu” sinó, perquè “l’home sigui Déu”.

Això, dit a les nostres oïdes, ens espanta, ens sembla que aquí hi ha alguna cosa que dissona. I això perquè tenim associat a Déu el pensament que és algú com un ésser que està per sobre de tot amb un màxim d’omnipotència i d’omnisciència. I donem també per suposat que no entendrem pas que nosaltres podem gaudir d’aquestes prerrogatives. Perquè entenem Déu com aquest Ésser per sobre de la totalitat, contenint i controlant-ho tot. Justament es tracta de la temptació del Gènesi: “Sereu com déus”.

Però si Déu és la possibilitat que tot sigui i Déu no és un ésser més, sinó que és AQUELL-ALLÒ que permet que siguem, com més som, més som ELL.

El problema del cristianisme és que ens hem quedat, en general, a meitat del camí. És a dir, hem reconegut en Jesús aquesta unificació de lo  humà i  diví, però ens hem quedat distants d’identificar-nos amb tot el que Ell és. Perquè és necessari morir a moltes coses per veritablement entrar a on Ell està. És a dir que, si Déu és la plenitud de l’ESSER que ens deixa ser en plenitud i reconeixem en Jesús que és el màxim buidament del diví en l’humà i del que és humà en el diví, i ens diu: “Jo i el Pare som U. Sigueu U com el Pare i jo som U”, ens està convidant a estar amb ell, a estar en el mateix lloc que ell està.

Les últimes paraules de Jesús a l’Evangeli de Joan, són: “Ja no us dic servents, sinó amics” perquè els servents no saben el que fa el seu amo i, en canvi, jo us dic què és el que va a succeir: que es va a travessar el llindar, que és la mort. La Pasqua, la mort és la manera de comprendre Jesús per ressuscitar i, quan Jesús ressuscita diu a Maria Magdalena: “ves i digues-hi als meus germans …”. Abans de morir havia dit: “Us he dit amics i no servents …” i després de la resurrecció els diu: “Vés i digues-hi als meus germans …” Ara Jesús diu germans, ja no amics. Per tant convidats a estar en el mateix lloc que ell està. Jo sóc. Per tant, sigueu com jo sóc, sigueu el que jo sóc. I això és el que se’ns convida a travessar.

Un llenguatge que avui dia s’obre en totes les direccions perquè se’ns crida a ser plenament allò que som. Aquesta és la plenitud del cristianisme: l’ésser plenament allò que ja som.

I això és el que ens diuen totes les tradicions religioses: arribeu fins al final del que sou. No us quedeu a mig camí. I així l’humà i el diví es fan una sola cosa, un sol ser.

El que a nosaltres ens fa cristians és fer tot això a través de Jesús. Però el que els fa a altres pertanyents a altres tradicions religioses és fer-ho a través del seu camí. I, llavors, no entrem en competitivitat amb els altres, sinó que entrem en complementarietat i enriquiment d’uns amb altres. Anem cap a aquest mateix lloc amb formes i maneres diferents tot i que el camí és el mateix.

Xavier Melloni

Toni i Marta

senefa

¿QUÉ SIGNIFICA “YO SOY”?

Dios es la plenitud del SER que nos deja ser en plenitud

En la tradición cristiana creemos que Jesús es la encarnación de Dios. Dice la Patrística –y esto lo hemos olvidado hasta hace poco y ahora lo estamos recordando más, aunque no lo suficiente- que Dios se ha hecho hombre para que el hombre sea Dios. No dice que “para que el hombre sea hijo de Dios” sino, para que “el hombre sea Dios”.

Esto, dicho a nuestros oídos, nos asusta, nos parece que aquí hay algo que disuena. Y esto porque tenemos asociado a Dios el pensamiento de que es alguien como un ser que está por encima de todo con un máximo de omnipotencia y de omnisciencia. Y damos también por supuesto que no vamos a entender que nosotros podemos gozar de esas prerrogativas. Porque entendemos a Dios como ese Ser por encima de la totalidad, conteniendo y controlándolo todo. Justamente se trata de la tentación del Génesis: “Seréis como dioses”.

Pero si Dios es la posibilidad de que todo sea y Dios no es un ser más, sino que es AQUEL-AQUELLO que permite que seamos, cuanto más somos, más somos ÉL.

El problema del cristianismo es que nos hemos quedado, en general, a mitad del camino. Es decir, hemos reconocido en Jesús esa unificación de lo humano y de lo divino, pero nos hemos quedado distantes de identificarnos con todo lo que Él es. Porque es necesario morir a muchas cosas para verdaderamente entrar a donde Él está. Es decir que, si Dios es la plenitud del SER que nos deja ser en plenitud y reconocemos en Jesús que es el máximo vaciamiento de lo divino en lo humano y de lo humano en lo divino, y nos dice: “Yo y el Padre somos uno. Sed uno como el Padre y yo somos uno”, nos está invitando a estar con él, a estar en el mismo lugar que él está.

Las últimas palabras de Jesús en el Evangelio de Juan, son: ”Ya no os llama siervos, sino amigos” porque los siervos no saben lo que hace su amo y, en cambio, yo os digo qué es lo que va a suceder: que se va a atravesar el umbral, que es la muerte. La Pascua, la muerte es la manera de comprender a Jesús para resucitar y, cuando Jesús resucita dice a María Magdalena: “ve y dile a mis hermanos…”. Antes de morir había dicho: “Os llamo amigos y no siervos…” y después de la resurrección les dice: “Vete y dile a mis hermanos…” Ahora Jesús dice hermanos, ya no amigos. Por lo tanto invitados a estar en el mismo lugar que él está. Yo soy. Por tanto, sed como yo soy, sed el que yo soy. Y esto es lo que se nos invita a atravesar.

Un lenguaje que hoy en día se abre en todas las direcciones porque se nos llama a ser plenamente aquello que somos. Esta es la plenitud del cristianismo: el ser plenamente aquello que ya somos.

Y esto es lo que nos dicen todas las tradiciones religiosas: llegad hasta el final de lo que sois. No os quedéis a medio camino. Y así lo humano y lo divino se hacen una sola cosa, un solo ser.

Lo que a nosotros nos hace cristianos es hacer todo esto a través de Jesús. Pero lo que les hace a otros pertenecientes a otras tradiciones religiosas es hacerlo a través de su camino. Y, entonces, no entramos en competitividad unos con otros, sino que entramos en complementariedad y enriquecimiento de unos con otros. Vamos hacia ese mismo lugar con formas y modos distintos aunque el camino es el mismo.

Javier Melloni

Toni i Marta

fleco

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Octubre 2016 y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s